Een homestudio opstellen kan heel snel gaan. Je hebt tegenwoordig quasi niets meer nodig om een goede kwalitatieve opname te maken. Een laptop, een set speakers of "headphones", een audio-interface en één of andere microfoon en je bent vertrokken voor je eerste wereldhit.
Maar voor eenieder die ten prooi valt aan het GAS (gear acquisition syndrome) en dat zijn we nu eenmaal allemaal, wil je toch al snel wat meer. De queeste naar een betere sound, naar beter geluid, naar een betere monitoring begint. Talloze youtube video's, podcasts en artikels zijn gewijd aan wat nu de belangrijkste elementen zijn die het grootste verschil kunnen maken in de homestudio. Als je die allemaal doorworstelt en wanneer je hier meermaals diep hebt over nagedacht tijdens slapeloze nachten kom je tot de conclusie dat... tromgeroffel... de ruimte waarin je zit, de monitors die je gebruikt en de akoestische behandeling die je voorziet van levensbelang zijn wil je horen wat er echt gaande is in de muziek die je probeert naar een hoger niveau te tillen.
In nieuwe monitors heb ik in de valreep van 2023 voorzien met de Adam A7V's die een ongelooflijke upgrade betekenen t.o.v. mijn oude speakers. ("Waar is die handdoek naartoe die over de tweeters hing?", dat gevoel). Ik heb deze aangevuld met een Adam sub T10s om de monitors te ontlasten van alles onder 85Hz. Ik kan eindelijk alles horen tot diep daar beneden (30Hz ongeveer). Mijn ruimte bleek, volgens metingen van iDeal! acoustics, die mijn ruimte hebben doorgelicht en tevens voorzien hebben in een plan om de akoestiche behandeling te voorzien, vrij ideaal (het mag al eens meezitten). De missing link dus: professionele akoestische behandeling. Ik was zelf al de DIY-tour opgegaan met panelen van niet-irriterende wol, houten constructies en strakgeniet zwart katoen. Met succes. Maar ik miste nog heel wat panelen en ik had niet de tijd om er nog even snel 14 bij te maken. Enter: "GIK-acoustics".
Ik stuurde hen mijn plan en zij deden zelf een voorstel op basis van de berekeningen van mijn ruimte. Alles werd zelfs al in een shopping cart gedaan online. Het enige wat ik nog moest doen was een kleurtje kiezen en even checken of dit alles was. Ik heb meteen besteld. Twee weken later werd alles geleverd. Dit nam enige tijd in beslag omdat het aantal dozen en de afmetingen ervan zelfs voor DHL aan de groteske kant waren. Het uitpakken alleen al duurt enkele uren, maar het was dan ook heel nauwgezet ingepakt. Ondertussen had ik de homestudio ook al een beetje bijgeschilderd en zelf nog wat extra isolatie geplaatst in delen van mijn ingemaakte kasten. De aanvulling van alles van GIK is echt een enorme aanwinst, zowel akoestisch als visueel. Het plaatsen is erg eenvoudig en enkele uren van meten, schroeven en boren later ben je klaar. Drie diffusers, vier basstraps, en een 7 tal grote panelen en twee stands later was ik klaar.
De volgende stap die ik nog moet uitvoeren is het afwerken van de ruimte, het ophangen van rolgordijntjes voor de ingebouwde kasten en een aantal kleine dingen zoals dat gaat. Dan komt het uitmeten van de resterende pieken en dalen met Sonarworks software zodat de monitors gekalibreerd zijn aan de ruimte. Geen verrassingen meer onder de 250 Hz in mijn homestudio, fingers crossed!
Dus vanaf heden mag ik zeggen dat ik mijn homestudio naar een hoger niveau heb getild. Ik voldoe aan de drie (en meer) belangrijkste parameters voor elke studio. Omdat ik mijn werk serieus wil nemen, en diegenen die al met mij hebben samengewerkt zullen dit hopelijk beamen, en omdat ik gewoon het beste wil doen voor iedereen die bij mij iets komt opnemen of laten mixen. Want uiteindelijk is het de bedoeling dat jullie muziek zo goed mogelijk klinkt wanneer het de wereld wordt ingestuurd!